Placeholder Picture

Open

Per Madsen's Website


WoA

Placeholder Picture

WoA - Er en forkortelse for - Windows 10 on ARM

Hvad er det ?
ARM er en anden processor arkitektur end x86 og 64-bit som anvendes i traditionelle PCer, hvor der anvendes processorer fra Intel og AMD. Windows 10 kører traditionelt på x86 og 64-bit PCer, således er det tale om at flytte Windows 10 til en ny arkitektur.

ARM processorer anvendes allerede i dag i telefoner og tablets.

Hvad er formålet med det ?
Der er flere formål med dette. For det første er Windows 10 Mobile udfaset, således har Microsoft pt. ikke et OS til telefoner. Men ved at flytte Windows 10 til også at kører på ARM processorer, giver det mulighed for at Windows 10 kan komme til at kører på telefoner igen, dvs. den meget omtalte Surface Phone - som jeg også håber bliver en realitet på et tidspunkt.

Endelig ser det ud til at Microsoft arbejder hen i mod - WCOS - som står for Windows Core OS. Ved at stoppe Windows 10 Mobile og muligvis på sigt få Windows 10 - IKKE Windows 10 Mobile - men en fuld Windows 10 til at kører på telefoner igen - har man opnået at have det samme OS kørende både på PCer, tablets og muligvis telefoner - altså ideen fra WCOS - et OS til alle enheder.

Som det er lige nu vil Windows 10 on ARM dreje sig om at Windows 10 kører på mindre PCer og tablets med en ARM processor. Fordelen ved dette ligger i at disse enheder bruger mindre strøm og dermed har en langt længere batteritid, end tidligere. Ligeledes har disse enheder, som iøvrigt anvender - Qualcomm Snapdragon 835 processor eller nyere - også har indbygget LTE, således enhederne kan være "Always Connected" den vej, uden brug af WiFi. Endelig vil Microsoft gøre det muligt at købe dataplans fra Microsoft Store, i form af eSIM, hermed brugeren kan købe dette via sin Microsoft konto, og skal derfor ikke have fysiske SIM-kort.

Det der så bliver spændende i forbindelse med WoA er at Windows 10 er en FULD Windows 10, - IKKE Windows 10 Mobile - dvs. udover at kører native Apps, vil man også kunne kører x86 applikationer på WoA dvs. på - Qualcomm Snapdragon 835 processor eller nyere - ved at emulere x86 på en ARM processor. Således vil man understøtte UWP Apps og x86 desktop programmer (win32) på denne processor, hermed vil integrationen mellem den mobile ARM arkitektur og x86 begynde at være fuldendt, da Windows applikationer vil kunne kører på alle enheder.

Selvfølgelig vil det ikke være muligt at kører krævende x86 desktop programmer (win32) på en forholdvis lille PC eller tablet med en WoA - dvs. Snapdragon processor. Men med tiden bliver disse ARM processorer jo også kraftigere.

Hvad har vi i dag ?
Den første generation af Windows 10 on ARM - med Qualcomm Snapdragon 835 - står til at blive frigivet her i foråret 2018.
På nuværende tidspunkt er HP og ASUS ved at frigive første version af deres Windows 10 on ARM enheder.

HP har således deres - HP ENVY x2 - til frigivelse 23 Marts 2018.
Se HP ENVY x2 her ved HP online Store.

ASUS har deres - ASUS NovaGo - Der ifølge windowsunited.de frigives i Tyskland til April.

Lenovo har deres - Lenovo Miix 630 - Denne skulle komme omkring 2 kvartal 2018.

Link

What is Windows 10 on ARM, and how is it different ?
eSim - Hvad er det ? og hvordan fungere det ?